Vanlige spørsmål

Akupunkturbehandling vanlige spørsmål og svar.

Akupunktur behandler mange typer smerter og plager. Mange lurer på hva akupunktur brukes til og hvordan det virker. Her finner du svar på de vanlige spørsmålene pasientene våre lurer på i forbindelse med akupunkturbehandling.

akupunktur er effektiv ved smerter i mage, rygg og andre steder på kroppenHva brukes akupunktur til?
Akupunktur er mest kjent for sin smertedempende effekt, men har et langt større behandlingsfelt enn dette. Akupunkturbehandling er smertelindrende ved muskelsmerter, senebetennelser, slitasjegikt og andre revmatiske smerter. Belastningsskader i muskler og ledd, luftveisproblemer, allergi, hodepine, migrene, stress, søvnproblemer, lette psykiske plager, fordøyelsesplager, menstruasjonsproblemer og fertilitetsproblemer er typiske plager som behandles effektivt med akupunktur.

Akupunkturbehandling ved kreftsykdom?
Loven om alternativ behandling sier at akupunktur kan benyttes til behandling av alvorlige sykdommer og lidelser, hvis behandlingen utelukkende har til hensikt å lindre eller dempe symptomer på eller følger av sykdommen eller bivirkninger av gitt behandling. Eller som har som formål å styrke kroppens immunforsvar eller evne til selvhelbredelse. Dette betyr at akupunkturbehandlingen skal ha til hensikt å oppnå symptomslindring og en bedre livskvalitet.

Behandling av barn?
Når pasienten er under 16 år, er det foreldrene eller de med foreldreansvaret, som representerer barnet. Foreldre har rett til informasjon og kan ta avgjørelser om barnets helse og barn har imidlertid rett til medbestemmelse. I Retningslinjene for trygg akupunkturpraksis bør akupunktører som behandler barn under 12 år inneha særskilte kunnskaper om dette.

Er akupunkturbehandling trygt?
Sammenlignet med vestlig medisin er akupunktur mindre risikofylt, men det kan forekomme skader som punktering av indre organer. Vi må følge kravene til hygiene og sterilisering av nåler og følge sikre prosedyrer for å unngå fare for infeksjoner og overføring av smittsomme sykdommer. Den største faren for pasienten er behandling hos akupunktører som ikke har god nok utdannelse i hhv. vestlig medisin og tradisjonell kinesisk medisin.

Hvordan virker akupunktur?

Akupunkturbehandling med medisinsk akupunktør Akupunktur har en smertedempende effekt som er godt dokumentert ved den såkalte spinale og thalamiske portteori, og ved at akupunktur stimulerer egenproduksjon av blant annet endorfiner. Andre stoffer som blir frigjort, for eksempel serotonin, forklarer noe av den positive effekten akupunktur kan ha på pasienters psykiske tilstand.
Akupunktur stimulerer dannelsen av stoffer lokalt, som virker utvidende på blodårene og dermed bedrer perifer sirkulasjon. Slik blir blodsirkulasjonen i muskulatur bedret og akupunktur virker derfor også muskelavslappende.

Forskning viser også hvordan akupunktur stimulerer immunapparatet og har en rekke ulike hormonelle effekter – for eksempel kan akupunktur bidra til å stabilisere menstruasjonssyklusen, påvirke tarmbevegelser, påvirke blærens tømmefunksjon mv. Moderne vitenskap er i ferd med å forklare både generelle virkningsmekanismer og spesifikke effekter av akupunktur.

 

Share